Hazımsızlık Şikayetlerinizin Sebebi Safra Kesesi Taşları Olabilir.

Hazımsızlık Şikayetlerinizin Sebebi Safra Kesesi Taşları Olabilir.

Hazımsızlık Şikayetlerinizin Sebebi Safra Kesesi Taşları Olabilir.

Beslenme alışkanlıklarıyla yakından ilgisi olan safra kesesi taşlarının küçük boyutta olanları safra kanalını tıkayabileceği için daha ciddi sorunlara yol açabiliyor.

Ağır yemekler yemediğiniz halde geçmek bilmeyen şişkinlik hissi ve hazımsızlık gibi şikayetlerden yakınıyorsanız safra kesesi taşı sorununuz olabilir. Kadınlarda ve diyabet hastalarında sık görülen safra kesesi taşlarından cerrahi yöntemle kurtulmak mümkün.


Diyabet hastaları özellikle dikkat etmeli

Safra kesesi, karaciğerin altında yer alan armut şeklinde, yaklaşık 7-10 cm uzunluğunda ve 30-50 cc hacminde olan bir organdır. Karaciğerin ürettiği safranın bir kısmını depolar ve yemek sonrası sindirimi hızlandırmak amacıyla ince bağırsağın ilk kısmına boşaltır. Safra, karaciğer tarafından üretilen zeytinyağı kıvamında, sarı-yeşil renkte berrak bir sıvıdır. Sağlıklı bir insanın karaciğeri günde 500-1000 cc safra üretir. Safra kesesi ise bu safranın üçte birini depolayabilir. Geri kalan safra devamlı olarak ana safra kanalı boyunca safra kesesine hiç uğramadan bağırsağa akar. Safra taşları, safra kesesi içinde oluşan sert cisimciklerdir. Bunların % 80 kadarı kolesterol taşları, % 20 ise pigment taşlarıdır. Safra kesesi fonksiyonunda olan yetersizlik, kese içinde göllenmeye neden olduğundan taş oluşumuna neden olabilmektedir. Diyabet hastaları, safra kesesi hareketleri ve fonksiyonunun azalması nedeniyle, safra kesesi taşlarına daha sık maruz kalırlar.

Safra kesesi taşları en sık kimlerde görülür;

  • Kadınlarda (özellikle 20 - 60 yaş arasında) erkeklere göre iki kat daha fazla rastlanır.
  • 60 yaşın üzerindekiler
  • Hamileler, doğum kontrol hapı kullanan kadınlar(Karşılanmamış östrojenin artması nedeni ile)
  • Obezite hastaları
  • Diyabet hastaları


Safra kesesi belirtilerini faklı hastalıklarla karıştırmayın.

Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülen safra kesesi taşı oluşumunda; obeziteye yatkınlık, yüksek kolesterol, açık tenli olmak gibi risk faktörleri bulunmaktadır. Safra kesesi taşı bulunan kişilerin büyük bir çoğunluğu her hangi bir rahatsızlık yaşanmayabilmektedir. Bununla birlikte;

  • Mide ağrısı
  • Gaz sancısı
  • Hazımsızlık
  • Şişkinlik
  • Kilo kaybı gibi belirtiler de görülebilmektedir.

Safra kesesi taşları benzer belirtiler nedeniyle; bağırsak hastalıkları, reflü, gastrit, mide fıtığı ve kalp krizi ile karıştırılabilmektedir.


Taş küçük diye ihmal etmeyin

Safra kesesindeki küçük boyutlu taşlar safra kanalını tıkayabileceği için büyük taşlara oranla daha ciddi sorunlara zemin hazırlayabilmektedir.


Aşırı yağlı yemekler ve hamur işinden uzak durun

Özellikle aşırı yağlı, kızartma türü ve hamur işi beslenme alışkanlığı safra kesesi taşı oluşumuna sebep olabilmektedir. Yüksek kolesterol de safra kesesi taşı oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Safranın içerisinde kolesterol, kolesterol tuzları ve su oranındaki bozulma safra kesesinde taş oluşumuna yol açabilmektedir.


Karın üst bölgesindeki ağrılar safra taşı olabilir

Safra taşları % 11 - % 36 arasında bir oranda hiç belirti vermeyebilir. Ancak büyük bir kısım hastada şikayet oluşturur. Tedavi genellikle bu şikayetleri olan hastalara önerilir. Safra taşlarının neden olduğuna dair belirtiler çok çeşitli olabilir. Hastalar genellikle hazımsızlık, şişkinlik, karın üst bölgesinde hafif ağrıdan şikayet ederler. Bazı durumlarda safra kesesindeki taşlar, safra kanalına düşebilir. Bu durumda ana safra yolu tıkanıklığına bağlı, çok ağır pankreas ve safra yolu enfeksiyonları ile sarılık oluşabilir.

 

Şikâyetlerinizin erken tanı, teşhis ve tedavisi için doktorlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

Hazımsızlık Şikayetlerinizin Sebebi  Safra Kesesi Taşları Olabilir.