İdrar Yolları Taş Hastalığı

İdrar Yolları Taş Hastalığı

İdrar Yolları Taş Hastalığı

Vücuttan böbrekler tarafından kandan süzülen ve vücut için gereksiz fazla sıvının idrar şeklinde atılması sırasında kristalleşme ve sonrasında çökmenin artmasıyla taşoluşmasına ve bu durumun idrar boşaltım sistemine verdiği zararların tümüne taşhastalığı denir. İdrar yolları iltihabı ve prostat hastalıklarından sonra ürolojinin en sık görülen 3. hastalığıdır.


Böbrek taşları neden oluşur ?

Temel olarak taşoluşumuna yol açan iki durum söz konusudur; ya idrarı oluşturan suyun az, birlikte atılan maddelerin fazla olması, ya da idrar içinde bulunan ve taşoluşumunu engelleyici bazı maddelerin azlığı. Bu durumlar, farklı kristallerin idrarda çökmesine neden olur.


Taş oluşumundaki en önemli faktör beslenme şeklidir.

Sıvı tüketimi: En önemli faktörlerden birisidir. Sıvı alımının azalması taşriskini artırır. Korunmak için belli bir miktar yoktur. Bulunulan mevsim, terleme durumu vs belirleyicidir. Ancak, bulunduğunuz ortamda su dolu bir sürahinin bulunmasında yarar var. Örneğin; 800 ml su tüketen birisi bunu 1200 ml’ye çıkarırsa yani % 50 artırırsa taşoluşum riski % 80 azalmaktadır.

Diyet: Diyette şeker/karbonhidrat miktarının artması idrarda kalsiyum atılımını artırır. Yüksek proteinli diyet ürik asit taşını artırabilir. Fazla alkol tüketilmesi idrarda kalsiyum ve kanda ürik asit miktarını artırabilir. Tuzlu beslenme idrarda kalsiyum atılımını artırır ve koruyucu madde olan sitratın idrara atılımını azaltarak taşoluşma riskini artırır.

İdrar Yolları Taş Hastalığı