Karaciğer yağlanması olanlarda, diyabet riski 3-4 kat artabilir.

Karaciğer yağlanması olanlarda, diyabet riski 3-4 kat artabilir.

Karaciğer vücutta proteinler, vitaminler, yağlar ve ilaçların işlem görmesini sağlayan bir organdır. Bu sebeple vücut sağlığı için yüksek derecede önem taşımaktadır.


Karaciğer yağlanması obezite, diyabet ve kalp damar hastalıklarıyla yakın ilişkisi olan bir hastalıktır. Karaciğerlerde biriken fazla yağ vücudumuz için hayati önem taşıyan bazı enzimlerin üretilmesini ve gerekli dağılımın yapılmasını engellediğinden hastalıklara zemin hazırlamaktadır.


İşlenmiş karbonhidratların (makarna, ekmek, kurabiye, pasta vb.) aşırı tüketilmesi karaciğerde daha fazla yağ birikmesine sebep olmaktadır.


Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri

Yanlış beslenme alışkanlıkları

Doğal olmayan gıdaların aşırı tüketimi

Hareketsiz yaşam

Obezite

Alkol kullanımı 

Çok hızlı kilo alıp verme

Diyabet

Yüksek tansiyon


Karaciğer Yağlanmasının Belirtileri

Midede şişkinlik ve hazımsızlık

Mide bulantısı

Halsizlik, bitkinlik ve kendini yorgun hissetme

Ciltte bazı problemler

Gözlerde kızarma ve sararma

Baş ağrısı

Hafızanın zayıflaması, unutkanlık


Karaciğer Yağlanmasından Korunmanın Yolları

Her gün en az 45 dakika düzenli yürüyüş yapmak

Sebze ve meyve ağırlıklı tahıl ve süt ürünleri içeren beslenme programı yapmak

Ambalajlı ve katkı maddesi olan gıdalardan uzak durmak

Kilo kontrolünün sağlanması

Tam buğday tahıl ve baklagillerin tercih edilmesi.

Karaciğer yağlanması olanlarda, diyabet riski 3-4 kat artabilir.