Lazer Epilasyon Nedir?

Lazer Epilasyon Nedir?

Lazer Epilasyon İstenmeyen tüylerden kurtulmanın en hızlı ve en sağlıklı yoludur. Lazer epilasyon ile lazer ışığı cilde zarar vermeden doğrudan kıl kökünde yoğunlaşır. Isıya dönüşerek çevre dokuya zarar vermeden sadece kökün kendisini ve çekirdek hücreyi tahrip eder.  Epilasyonda kullanılan lazerlerin herhangi bir mutajen etkileri tespit edilmemiştir. Radyoaktif değillerdir. Lazer Epilasyonda Alexandite Lazerler, Diod Lazerler ve Nd-Yag Lazerler kullanılır. IPL ve Fotoepilasyon cihazları ise lazer olarak kabul edilmez. Sahipleri tıp doktoru olmayan, para kazanmak amaçlı açılan kuruluşlar tıbbi gerçekleri önemsemeden, uygun olmayan cilt ve kıl yapılarında dahi lazer epilasyon yapmaktadırlar12 yaşından itibaren koyu renkli tüyleri olan herkese lazer uygulanabilir. Eğer tüyler açık renkli yani pigmenti az, koyu renkli pigmenti hiç yok ise laser ışığını görmeyeceği için tedaviden etkilenmez. Gözleri direkt ışıktan özel gözlüklerle koruma şartı ile tüm vücut bölgelerindeki tüylere lazer uygulanabilir. Lazer epilasyonda kullanılan tüm cihazlarda çalışma prensibi olarak melanin hedef olarak seçilmiştir. Melanin'in yoğun olduğu koyu ve kalın kıllarda başarı oranı yüksek olup melanin oranı düşük olan açık renkli kıllarda başarı oranı daha düşüktür. Başarıyı etkileyen bir diğer olay da kişinin ten rengidir ten rengi koyu olanlarda cildin yüzeyel tabakasında yer alan melanin fazla olduğu için yan etki riski yüksek olup epilasyon amacı ile verilen enerjide dağılacağından başarı oranı düşer. Özetle epilasyondaki başarı kılların koyu ve kalın, ten renginin açık olması ile doğru orantılıdır. Türk insanı genellikle çok koyu olmayan ten rengine ve koyu renk kıl yapısına sahiptir, bu nedenle lazer epilasyon için uygun yapıdadır. Vücut kılları anajen, katajen ve telojen olarak adlandırılan üç gelişim evresinde bulunur. Her kıl bu evrelerden birbirinden bağımsız farklı zamanlarda geçmektedir. Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) sadece anajen (aktif) dönemdeki kılları etkiler. Bu nedenle tek seansta uygulanan bölgedeki tüm kılları yok etmek mümkün olmamaktadır. Tedavi süreci için (1–1,5 yıla yayılmış olarak) vücut bölgelerinde ortalama 5–6 seans; yüzde 7–8 seans denebilir.

Başarılı sonuç için Lazer epilasyon uygulaması Cilt rengi ve kıl yapısına ve uygulanacak vücut bölgesine en uygun lazer tipi ve dozunun seçimi ile başlamalıdır.Lazer epilasyon yönteminin başarısı şunlara bağlıdır; uygulanan vücut bölgesi, cilt tipi (cilt rengi), kıl kalınlığı, kıl rengi ve hormonsal bileşenler. Lazer epilasyon, tüm bunlar dikkate alındığında vücut bölgeleri için ortalama 6 seans da başarıyla kıl yoğunluğunu ve/veya kalınlığını azaltmaktadır. Yüz bölgesinde seans sayısı kişiye göre farklı olabilmektedir. Ortalama 10 seans gerekebileceği söylenebilir. Lazer epilasyon uygulaması sırasında hafif ağrı olabilir. Bu ağrı çamaşır lastiği çarpma hissi gibi, karıncalanma ya da hafif iğne batması şeklinde tarif edilmektedir. Bugün lazer epilasyon nazik, modern ve uzun süreyle tüyleri azaltan ya da yok eden epilasyon çeşididir denilebilir

Lazer epilasyonda en çok kullanılan cihazlar üç çeşittir. Bunlar Alexandrite lazerler, Diode lazerler, Nd:yag lazerlerdir.Bu isimlendirme lazer ışınlarının dalga boylarına göre yapılmıştır. Bu lazerlerin cilde uygulandığında oluşturduğu etkiler birbirinden farklılıklar göstermektedir. Bilimsel yayınlar farklı bölgelerde ve farklı cilt tiplerine göre başarı oranlarının değiştiğini göstermektedir. Bu nedenle lazer uygulanan merkezlerde en azından diode ve alexandrite lazerin birlikte bulunmasının gerektiğini düşünmekteyiz.