PNÖMOTORAKS (AKCİĞER SÖNMESİ) NEDİR?

PNÖMOTORAKS (AKCİĞER SÖNMESİ) NEDİR?

Akciğer sönmesi olarak da bilinen pnömotoraks, göğüs kafesi içinde hava bulunması durumudur. Normalde göğüs kafesimiz içerisinde hava bulunmaz. Pnömotoraks, ya kendiliğinden akciğerde olan patolojilerde ya da dışarıdan bir etkene bağlı oluşan durumlarda göğüs kafesi içerisinde hava kaçağı durumu olur.

Akciğer sönmesinin kendiliğinden olması durumunda spontan pnömotoraks adı verilir. En çok akciğerin üzerindeki küçük veya büyük baloncukların patlamasıyla veya KOAH anfizem denilen akciğerdeki yapısal bozukluklardan dolayı akciğerin hasarlı bölgesinden hava kaçağı olarak göğüs kafesine girmesi durumlarında olur.

Pnömotoraksta en dikkat çeken belirti, durduk yerde, hasta otururken veya yürürken göğüs kafesinde ani bir ağrı gelmesi sonrası hastanın kendini rahatsız hissetmesi şeklinde yaşanır. Hasta derin bir nefes almaya kalktığında da nefesinin kendisine yetmediğini hisseder ve göğüste ağrı durumu oluşur. Göğüs ağrısı geçmeyen ve ilerleyen bir şekilde olabilir. Eğer sol tarafta olursa kalp krizi ile de karşı karşıya kalınabilir. Göğüs ağrısının haricinde, eğer hasta ilerleyen bir yaşta ise ciddi bir nefes darlığı krizi yaşanabilir. Mutlaka hekime başvurulması gerekmektedir.



! (Sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve Tedavi İçin Lütfen Doktorunuza Başvurunuz.) !

PNÖMOTORAKS (AKCİĞER SÖNMESİ) NEDİR?