Prematür Over Yetersizliği

Prematür Over Yetersizliği

Prematür Over Yetersizliği

Prematür yumurtalık yetersizliği olarak da adlandırılan primer yumurtalık yetersizliği, yumurtalıklar 40 yaşından önce normal şekilde çalışmayı bıraktığında ortaya çıkar ve böylece yumurtalıklarınız normal miktarlarda östrojen hormonu üretmez veya düzenli olarak yumurta salmaz. Bu durum genellikle kısırlığa yol açar. Birincil yumurtalık yetersizliği bazen erken menopozla karıştırılır ancak bu koşullar aynı değildir. Birincil yumurtalık yetmezliği olan kadınlar yıllarca düzensiz veya ara sıra dönemler geçirebilir ve hatta hamile kalabilir. Ancak erken menopozlu kadınlar adet göremez ve hamile kalamaz.

Birincil yumurtalık yetersizliğine neden olan faktörler; Kromozom kusurları, toksinler, yumurtalık dokusuna bağışıklık sistemi tepkisi (otoimmün hastalık) ve bazı bilinmeyen faktörlerdir.

Prematür yumurtalık yetersizliği geliştirme riskinizi artıran faktörler şunlardır; Yaş: Risk 35 ila 40 yaşları arasında artar. Aile öyküsü: Ailede birincil yumurtalık yetmezliği öyküsü olması, bu bozukluğu geliştirme riskinizi artırır. Yumurtalık ameliyatı: Yumurtalıkları içeren ameliyatlar birincil yumurtalık yetmezliği riskini artırır.

Prematür yumurtalık yetersizliğinin çeşitli komplikasyonları bulunuyor. Bunlar arasında bulunanlar; Kısırlık: Hamile kalamama, birincil yumurtalık yetmezliğinin bir komplikasyonu olabilir. Nadir durumlarda, yumurtalar tükenene kadar hamilelik mümkündür.

Osteoporoz: Östrojen hormonu, güçlü kemiklerin korunmasına yardımcı olur. Düşük östrojen seviyelerine sahip kadınların, sağlıklı kemiklere göre kırılma olasılığı daha yüksek olan zayıf ve kırılgan kemikler (osteoporoz) geliştirme riski daha yüksektir.

Depresyon veya kaygı: Düşük östrojen seviyelerinden kaynaklanan kısırlık riski ve diğer komplikasyonlar, bazı kadınların depresyona girmesine veya endişelenmesine neden olur. Kalp hastalığı: Erken östrojen kaybı riskinizi artırabilir.


Prematür Over Yetersizliği