logo
Gizle

Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Nedir?

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Dikkat eksikiği, hiperaktivite bozukluğu aşırı hareketlilik, dikkat sorunları ve istekleri erteleyememe belirtileriyle ortaya çıkan bir psikiyatrik bozukluktur. Dikkat eksikliği olan çocuklar kapasitelerinin altında başarı gösterirler.  Bu çocuklarda dalgınlık, unutkanlık gibi davranışlar da oldukça sık görülür.  Dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısının kullanılabilmesi için, en az belirtilerin  6 aydan beri devam ediyor olması gerekir. Ayrıca çocuk bu belirtileri hem okulda hem de evde göstermelidir.

Belirtileri:

1-      Belirli bir işe ya da oyuna dikkatini vermekte zorlanır.

2-      Dikkati kolayca dağılır.

3-      Başladığı işi bitiremez.

4-      Günlük etkinliklerde unutkandır.

5-      Etkinlikler için gerekli eşyaları kaybeder.

6-      Oturduğu yerde duramaz.

7-      Ayağı kıpır kıpırdır.

8-      Sakince oynamakta zorlanır.

 

Aileye Öneriler:

Dikkat eksikliği olan çocuklarda el göz koordinasyonu geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Örneğin, ( Çocuğun kendi başına yemek yemesi) oyun hamuru çalışmaları, hamura şekil verme, ipe boncuk dizme, parmak boya yapma çalışmaları.

 

Bu çocuklara şekil-zemin algılarına yönelik çalışmalar da uygulanır. Şekil- zemin algısı detayları görebilme becerisidir. Aile çocukla iki resim arasındaki farklı bulma, yap boz çalışmaları gibi şekil- zemin algısına yönelik çalışmalar yapabilir.

 

 Hiperaktif olan çocuklarda ise çocuk motive edilmedi, çocuğa konulan kurallarda istikrarlı ve tutarlı olunmalıdır. Çocuğa bilgi aktarılırken resimler, objeler, modeller kullanılmalıdır. Dayaktan, fiziksek cezalardan kaçınılmalıdır.

   Psikolog& Oyun Terapisti
   Buse Baytın

Paylaş:
Bilgi Alın
Bilgi Alın
Bilgi almak için WhatsApp'ten yazın
Destek
Destek
0 (541) 213 1279